Iroda: 1012 Budapest
Márvány utca 16.
Telefon: (+36-1) 45-000-45 GPS: 47°29'44.268''N
19°1'37.632''E
e-mail
Nyomtatás
  (+36-1) 45-000-43
https://lanterv.hu/
mérnöki iroda  ■  épületgépészeti tervezés
 

A tervező kézjegye

Szöveg: Tihanyi-Konda Szilvia
Fotó: Dr. Vérti Zsuzsanna

Előfordul, hogy egy új ház építése egyúttal egy új életszakasz kezdetét is jelzi, ahogyan a belső változások a környezetünkben is megmutatkoznak. Így volt ez a most bemutatásra kerülő épület esetében is.

Az „ahogyan bent, úgy kint is ideológiát” idézi a házhoz szorosan kapcsolódó kert is, amelynek látványterve Huszár András és Kapás Enikő kerttervező munkája. Így az épület minden része együtt alkot egységet.

Vendéglátónk cégvezetőként megszokta, hogy komoly döntések előtt alaposan tájékozódik. Akkor sem bízta a véletlenre a választást, amikor eldőlt, hogy az egyik vidéki nagyvárosból Budapest agglomerációjába költöznek feleségével. Ekkor ugyan még nem volt világos, pontosan hol lesz jövőbeni otthonuk, de néhány dologban egészen bizonyosak voltak: a korábbi tevékeny éveikre jellemző régi típusú társasházi lakás helyett most valami mást, újat, modernebbet szeretnének. Fontos szempont volt a természet közelsége: lehetőleg víz vagy hegyek legyenek a közelben, de kertnek is kell lennie, hogy a kisunokák minél többet lehessenek a friss levegőn, amikor látogatóba érkeznek. A nagy terek iránti igény korábbi emeleti lakásaik nyomán szintén erős volt. „Magazinokban megjelent munkáik és honlapjaik alapján több olyan fiatal tervezővel is leültem beszélgetni, akiknek az elképzelései megfogtak bennünket. Így találtunk rá Huszár Andrásra, akivel nagyon jó együttműködés alakult ki: csapatával együtt mindenben a segítségünkre és támogatásunkra volt. Hasonló módszerrel találtunk generálkivitelezőt is, aki szintén sok terhet levett a vállamról.” – meséli István, elégedetten a végeredménnyel. A budai hegyoldalon elnyúló telek egyik vége elkeskenyedő, ráadásul régészeti kutatások miatt azt is kikötötték, hogy pontosan hová kerülhet rá felépítmény. E hátrányokból azonban sikerült előnyt kovácsolni, és a végeredmény egyedi, látványos, izgalmas lakóház lett, magán viselve tervezője kézjegyét. Az épület távolról is impozáns hatású, azt azonban csak a magasabbról érkezdő veheti észre, hogy alakja egy nagy hajóra emlékeztet. A ház kelet-nyugati tengelyű, a nappali-konyha jelenti az elsődleges életteret, amelyet egész nap beragyog a fény, télen is világos. A térnek személyességet kölcsönöz az egyetlen, „régi életükből” hozott antik bútor, a felújított étkezőasztal. Az ablakok három irányba nyitnak: az utca, a távoli hegyek és a kert irányába, ahová tolóajtókon át kiléphetünk a kerti teraszra.
 

A ház külső formája mellett a belsőépítészeti alapkoncepció is a HA Építésziroda elképzeléseit tükrözi, így az összhatás valóban teljes, egységes és abszolút egyedi. A háromszöges alakzat, valamint az égtájak iránya a terek belső elrendezését is meghatározta.

Az ék alakú, lejtős telek vonzó, de kockázatos építészeti kihívásnak ígérkezett. Vonzó, mert az építészt izgatja a feladat, és kockázatos, mert a telekválasztás pillanatában még nem lehet a megoldásra garanciát vállalni. Fő szempontok voltak a letisztult, világos terek és a környezet kapcsolata.

Itt különösen jól érvényesül a házra jellemző hajószerű alakzat: a zuhanyfülke éppen elfért a ház „csúcsán”, a nívós fürdőkád pedig a helyiség közepére került. A háziak ez utóbbit leginkább az unokák örömére töltik meg vízzel.

Különös élményt jelentett a lakók számára a ház birtokbavétele után az első néhány itt töltött éjszaka. Furcsa volt reggel a kertre kilátni az előző negyven év emeleti magaslata után.

A „hajó” oldalán nyílik a bejárat, jobbra a hálószoba és az egészen elkeskenyedő végű fürdőszoba, valamint egy gardróbszoba. Az emeleten két vendégszoba és egy szaunás fürdőszoba várja az unokákat és szülőket. A letisztult minimal, a friss hatás, a natúr színek mégsem keltenek steril hatást, köszönhetően az óriási ablakokon elénk táruló lenyűgöző tájképeknek. A ház teljes hasznos alapterülete 210 m2, ebből 85 m2 a lakók által elsősorban használt földszint. A szellőzést Wolf hővisszanyerő szellőztetőrendszer biztosítja. A befúvó és elszívó hálózat ágvezetékei álmennyezetben haladnak. Az épület fűtési hőigénye 12,9 kW, a grafitos homlokzati szigetelésnek köszönhetően kicsi a ház hővesztesége. Az Ariston kondenzációs hőközpont 300 literes puffertárolóval van összeköttetésben, alkalmas a kazános és az opcióként csatlakoztatott napkollektor általi fűtésre is.

NÍVÓSAROK

Építészeti koncepció, tervezés: HA Építésziroda Kft. Tel.: 20/499 9692 www.hellowood.eu
Generálkivitelezés, márványkandalló: Gerecse House Kft. 2051 Biatorbágy, Kölcsey u. 1.
Tel./fax: 23/310 013 www.kobarlang.com
Épületszellőztető rendszer CWL hővisszanyerős berendezéssel:
Wolf Klíma és Fűtéstechnika Kft., 1194 Budapest, Hofherr A.u.38/C www.wolf-klima.hu
Moscow fehérített tölgy parketta: Bakonyerdő Zrt.-Zalahalápi Parkettagyár
8300 Tapolca-Zalahaláp Tel.: 87/511 303 www.befagparkatta.hu
Kerttervezés: Departer Kft. Kapás Enikő Tel.: 30/436 7081, info@departer.hu
Kondenzációs kazán: Ariston Thermo Hungária Kft. 1135 Budapest, Hun u. 2.
Tel.: 1/237 1110 www.ariston.hu
Marmy Leila kád 160x70: Glamar Kft. 2040 Budaörs, Gyár u. 2. Tel.: 23/880 957
www.marmy.hu
Nappali, háló-, fürdőszoba egyedi tervezésű akril bútorok: THDESIGN Lakberendezési
Stúdió/Terék Bútorszalon Kft. Max City 2045 Törökbálint Tó-park u. 1/a. fsz. 28.
Tel.: 70/333 4787 www.thdesign.hu
Világítótestek: Aladdin Csillárbolt 1037 Budapest, Bécsi út 252-254. Tel.: 30/414 0779
www.aladdin-csillarbolt.hu

Valóra váltott elképzelések

Cégünk szakgárdája lakóépületek építésében, felújításában vagy bővítésében már több mint 20 éve működik együtt. Az utóbbi években a növekvő igények kielégítése érdekében a természetes és a műkövek alkalmazásával bővítettük szolgáltatásainkat. Saját műhelyünkben korszerű gépi felszerelés mellett a kézműves munka gondosságával váltjuk valóra megrendelőink legkülönfélébb elképzeléseit. Partnereinkkel az ajánlattevéstől a kulcsrakész kivitelezésig és azon túl is szaktanácsadással, egyedi tervezőkapacitással mindig készen állunk az együttműködésre.

Cégünk vállal műemlékfelújítást, családi és társasházak generálkivitelezését, szerkezetépítést, homlokzatfelújítást, fürdőszobai, konyha- és bárpultok gyártását gránitból, illetve márványból, belsőépítészeti munkákat, kandallók, lépcsők, párkányok készítését, kézi ötvösmunkával készült kovácsoltvas termékek exkluzív kivitelezését.

Minden jog fenntartva   |   © 2017 Lanterv Mérnöki Iroda Kft.  |  Telefon: (+36-1) 45-000-45
Kövessen minket!