Iroda: 1012 Budapest
Márvány utca 16.
Telefon: (+36-1) 45-000-45 GPS: 47°29'44.268''N
19°1'37.632''E
e-mail
Nyomtatás
  (+36-1) 45-000-43
https://lanterv.hu/
mérnöki iroda  ■  épületgépészeti tervezés
 

Korszerű és egyedi épületgépészeti megoldások az épülő új Ferencvárosi Stadionban

írta: Lantos András
épületgépész tervező,
Lanterv Kft.

Akik mostanában a budapesti Üllői út környékén járnak, láthatják, hogy az egykori FTC-pálya helyén teljesen új, immár nemzetközi viszonylatban is korszerű, UEFA-előírás szerinti stadion épül, mintegy 22 000 fő befogadóképességgel. Ehhez a régi építményeket teljesen elbontották, hogy helyet adhassanak az új, 90°-kal elforgatott stadionnak. A belső terek alapterülete körülbelül 29 000 m2. Cikkünkben a 2013-as tervpályázat egyik díjazott munkáját mutatjuk be.

Építészeti kialakítás

A füves pályát három oldalról klasszikusan kialakított lelátó határolja. A nyugati hosszanti oldalon 9 szintes fejépület készül VIP lelátókkal, három szint mélygarázzsal, a földszint +4 emeleten konyha-étteremmel, öltözőkkel, FTC-múzeummal, irodákkal, rendezvény terekkel, bérelhető sky-boxokkal. A legfelső fedett-nyitott tető szinten kap helyet az épületgépészeti gépházak és az elosztó hálózatok nagy része. A lelátó fölé körben acél szerkezetű tető nyúlik, alatta büfék és vizes blokkok váltogatják egymást három oldalon. Az épület — jellegéből adódóan — egyedi épületgépészeti megoldások alkalmazását kívánta meg, ami igazi kihívást jelentett a tervezés néha rögös útján. Például külön kérés megfogalmazása nélkül is fontos szempont volt számunkra, hogy az íves lelátó tetőn ne jelenjen meg semmilyen légtechnikai idom, gépészeti berendezés. Kézenfekvőnek látszott, hogy a hatalmas tető felületről lefolyó csapadék vizet hasznosítsuk, biztosítani kellett a felhasznált szürke víz kezelését stb.

Légtechnika

A teljes fejépület mesterségesen szellőztetett, a mélygarázs és az alárendelt helyiségek kivételével klimatizált is. Az egyes funkciókhoz igyekeztünk minél jobban illeszteni a 11 légtechnikai rendszert. A befúvó-elszívó légkezelők mindegyikében hővisszanyerést alkalmaztunk. A komfortterek szellőztetéséhez törekedtünk a legoptimálisabb megoldások kiválasztására, így többek között sugár fúvóka, perdületes befúvó, résbefúvó is szerepel a palettán. Külön légkezelők látják el a konyha-étterem, az öltözők, az irodák, a rendezvényterek, a média terület, a múzeum és üzlet stb. helyiségeit. A légkezelők a fejépület tetején kaptak helyet. Kihívás volt a vízszintes elosztó-légcsatornák megtervezése a lelátót árnyékoló tető rácsos tartóinak rúdjai között, de a munkánkat segítette a 3D-s tervezés. Mivel az árnyékoló tető alatt a levegő nyáron jelentősen felmelegedhet, a légkezelők friss levegő beszívása a tető alsó pereménél egy több mint 100 m hosszú résen keresztül történik. Az elhasznált levegő kifúvására — hogy kifúvó elemek ne csúfítsák el a tető látványát — besüllyesztett légudvarokat terveztünk, melyek felülről légtechnikailag átjárható laza ráccsal vagy szelemenezéssel követik a tető íves vonalát. Emiatt a légudvarokba csapadékvíz jut, melyet el kell vezetni. A kifúvó lég csatornák a légudvarok oldalába csatlakoznak, ahonnan a levegő felfelé kiáramlik, így az esztétikán túl biztosítjuk azt is, hogy ne keveredhessen vissza a tető alá a távozó levegő.
Hasonló megoldást alkalmaztunk a vészszellőztetésnél, melynél a beszívások és kifúvások helyét az uralkodó szélirány figyelembe vételével határoztuk meg. A komfort szellőző rendszerek össz légmennyisége csaknem 100 000 m3/h. A hely- és költségtakarékosság érdekében gondosan megadtunk minden szükséges szerkezeti áttörést, melyek közül a helyszűke miatt számtalan a gerendákba került.

 

Hőellátás

Az épület és a gépészeti berendezések fűtésére zárt égésterű kondenzációs gázkazánokat terveztünk, a fűtési rendszereket ennek megfelelően alacsony hőmérsékletű fűtővízre méreteztük. Hőellátást biztosítunk a hőveszteségek fedezésére, a légtechnika fűtésére, HMV ellátásra, valamint pályafűtésre. A belső terek fűtése lapradiátorokkal, illetve két csöves fancoil készülékekkel történik. A HMV előállítására lemezes hőcserélős, viszonylag kis tárolómérettel rendelkező blokkokat terveztünk, a konyha számára 300, az öltözőknek 250 kW hőteljesítménnyel. A HMV-termelők hideg vizét napkollektorokkal előfűtjük, ehhez külön előtét tartályokat terveztünk. A tető dél-nyugati oldalára 50 db síkkollektor kerül. A pálya fűtés számára 1150 kW-os fűtési kör készül, mely a -2. pince szinten elhelyezett lemezes hőcserélőn keresztül fűti a pálya víz-glikol fűtőközegét. A fűtési rendszer jellemző vízhőmérséklete 60/40 °C. A betervezett kazán teljesítmény 1982 kW.

 

Hűtési energia

A hűtési energiát 2 db léghűtéses kompakt folyadék hűtő biztosítja, melyek a fejépület tetején kaptak helyet, az íves fémlemez fedésű árnyékoló tetőbe süllyesztve. Hogy a folyadék hűtők túl melegedését elkerüljük, a kifújt meleg hűtő levegőt az árnyékoló tető fölé vezettük egy hang csillapítóként is funkcionáló magasítással. Emellett a gépek méretezését +40 °C környezeti hőmérsékletre kértük az előnytelen elhelyezés miatt. A folyadék hűtő-udvar körben akusztikai burkolatot kapott. A helyszűke miatt az elpárologtató cső köteges hőcserélőjéhez való hozzáférés érdekében a hőcserélővel szemben egy-egy ajtót kértünk, melyek biztosítják a területre való bejutást is egyben. Az előállított hűtőközeg 7/12 °C-os hidegvíz. A betervezett hűtő teljesítmény 1512 kW. Mind a fűtési, mind pedig a hűtési rendszerbe A energia osztályú szivattyúk kerülnek. A fogyasztókat ellátó csőhálózat megfelelő vízmennyiségeiről dinamikus és statikus beszabályozó szelepek gondoskodnak.

Legionella elleni védekezés

A HMV hálózat legionella-fertőtlenítésére a szokásos termikus fertőtlenítés helyett vegyszeres vízkezelő berendezést terveztünk, mely hipoklorit-oldat adagolásával automatikusan működik. A megoldás előnye, hogy nincs forrázásveszély, elhagyhatók az ennek elkerüléséhez szükséges berendezések, átöblítéshez szükséges cirkulációs hálózati ágak, és nem szükséges a kondenzációs kazánokat magas hőmérsékleten üzemeltetni.

VIP

Említést érdemel a fejépület 3. és 4. emeltére tervezett ún. VIP szurkolói boxok kialakítása, melyekhez saját lelátó is tartozik. A csatlakozó lobby és rendezvényterek, valamint a földszinti konyhához kapcsolódó emeleti tálalók által biztosított kiszolgálás egy merőben új sport-szórakozás meghonosítását biztosítja.

Csapadék vízelvezetés

A hatalmas tetőfelületre hulló, viszonylag tiszta csapadékvíz felfogása és hasznosítása célszerűnek tűnt. A tetőről lejutó vizet egy körbefutó, járható folyókából kellett elvezetnünk. Az 522 l/s mértékadó csapadék vízterhelésre leszívó rendszerű elvezetést terveztünk, mely a többi csapadék víztől elválasztott közmű vezetékben a vizet egy 350 m3 térfogatú ciszternába juttatja, ami zápor tározó is egyben. A csapadék vizet „szürke vízként” pálya öntözésre, a zöld területek öntözésére és a fejépületben WC- és vizel de öblítésre használjuk. Az eltérő nyomás- és térfogat áramigények miatt külön búvár szivattyúkat terveztünk az öntözés és az épületen belüli vízhasználat számára. A szivattyúk fekvő elrendezésben kerültek beépítésre, a nyomóvezetékük a lelátó alatti gépházba juttatja a vizet. Itt kapott helyet a szivattyúk vezérlése, frekvenciaváltói, légüstök, szűrők és a vegyszeres vízkezelő berendezés. A zárt gépház számára gépi szellőztetést terveztünk, mely a hűtést is biztosítja. A ciszterna vízpótlását az ivóvíz hálózatról is el lehet végezni. Megfelelő víz minőség esetén erre a mélygarázs alól elszívott jelentős mennyiségű talajvíz is használható, melynek a csatornahálózatba való kibocsátása után amúgy díjat kellene fizetni. A pálya öntözés 8 bar nyomáson 280 l/perc vizet igényel, max. 50 m3/nap mennyiséggel. A külső területek öntözésére nyomás csökkentőt terveztünk.

 

Épületfelügyelet

A bonyolult gépészeti berendezések működését épületfelügyeleti rendszer biztosítja. A létesítmény biztonsági és szerver központjának hűtését klímaszekrények látják el. A számos elektromos és hangosító helyiséget split klímákkal hűtjük. Mindegyik rendszer független az épület központi hűtött vizes hálózatától, és megfelelő tartalékkal rendelkezik. Az épület tervezése a BREEAM minősítés szempontjai szerint történt. Az energetikai és fenntart hatósági megfelelőség biztosításához a kivitelezők gondos munkája is rendelkezésre állt. Az átadásig már nem kell sokat várni.
Reméljük, ez a színvonalas épület hozzájárul a magyar foci színvonalának emeléséhez és egy új szurkolói kultúra megteremtéséhez.

    

Hő- és füstelvezetés

A fejépület alatti mélygarázs területére az előírásoknak megfelelő gépi hő- és füstelvezetést terveztünk. A szintenként 175 000 m3/h légmennyiség elszívása és pótlása hatalmas aknákat igényelt volna az épület hasznos alapterületeinek rovására, ezért a keletkezett füstöt nem a tető fölött fújjuk ki, hanem a -1. garázsszint magasságában kiépített alagúton keresztül, melyet a tűzoltósági felvonulási területen kívül a felszínre vezettünk. Két alagút épült, melyek a szinteket összekötő aknákhoz csatlakoznak. A szintek füstgázvezérlő zsalukkal leválaszthatók. Tűz esetén csak az adott szint zsalui nyitnak. A füst elszívása a tűz keletkezésének helyéhez közelebbi alagúton történik, miközben a másik a légpótlást biztosítja, reverzibilis üzemben. A szintek megfelelő átöblítését szintén reverzibilis működésű jet ventilátorok biztosítják. Az elszívó-légpótló ventilátorok az alagutakban kapnak helyet. Az elképzelt koncepció helyességét utólagos számítógépes szimuláció igazolta. A jet ventilátorok és az aknák, alagutak részt vesznek a CO-szellőzés biztosításában is. Ekkor az egyes szintek nagy füstgázvezérlő zsalufelületei zárva vannak. Az elszívást és a légpótlást szintenként 2-2 ventilátor biztosítja. Az elszívók az alagút felé fújják ki a levegőt, a légpótlók pedig a garázs pálya felőli sarkaiban egy-egy légbeszívó aknából veszik a friss levegőt. A CO-vészszellőzés légmennyisége szintenként 40 000 m3/h. A megfelelő átöblítés biztosítására szintén a jet ventilátorokat használjuk. A levegő az alagútban részben az álló vészszellőző ventilátorokon keresztül távozik. Mivel azok átáramlási keresztmetszete túl nagy ellenállást jelentett, további zsalufelületeket nyitunk, melyek a vészszellőzés működése esetén zárva vannak. Ez esetben a CO-szellőző ventilátorokat motoros füstcsappantyúkkal szintén kiiktatjuk.

Minden jog fenntartva   |   © 2017 Lanterv Mérnöki Iroda Kft.  |  Telefon: (+36-1) 45-000-45
Kövessen minket!